Columnist voor een dag: Foppe Hoekstra

30 juni 2015
2manydots

Foppe  HoekstraEr was eens iemand die een vraag wilde stellen aan een heel wijs iemand. De vraagsteller was zeer onder de indruk van deze wijze en om niet dom over te komen probeerde hij zijn vraag zo goed mogelijk te formuleren. Dat kostte wel even tijd, want door over het probleem en de juiste vraagstelling na te denken kwam hij zelf tot voortschrijdend inzicht, zodat hij de vraag steeds moest bijstellen. Uiteindelijk zelfs, kwam hij daardoor tot zoveel inzicht dat hij de wijze niets meer te vragen had.

Zijn bestuurders in Nederland zo wijs en inspirerend en zijn OR-leden zo wijs en weldenkend dat er uiteindelijk geen vragen zijn bij een willekeurige adviesaanvraag? Die vraag laten we hier wijselijk in het midden. Wel is vast te stellen dat een adviesaanvraag of een instemmingverzoek altijd mensenwerk is: zulke plannen worden door een team samengesteld, op basis van input van weer andere mensen, die er elk op hun eigen wijze naar kijken.

Kortom, volop gelegenheid voor foutjes en misverstanden. Wie haalt die er uit, wie weet het beter? Er zijn altijd individuen te vinden die het in hun eentje beter menen te weten, maar die zijn bij de OR niet op hun plaats.

De OR heeft mensen nodig die durven te twijfelen, die het zelf ook niet allemaal weten en die niet schromen bij anderen te rade te gaan. Mensen die niet alleen de samenvatting lezen, maar zich ook verdiepen in alle relevante bijzaken. En bij dat alles zo goed en kritisch kunnen luisteren en lezen dat ze er wijs genoeg van worden om de juiste vragen te stellen en de vinger op de zwakke plek te leggen.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *